понеділок, 24 березня 2014 р.

Посібник

Після Чорнобильської катастрофи люди почали не нормально харчуватися. Одні відмовилися від молока, другі від м'яса, а дехто й до цих пір не вживає овочів. А це призвело до гіповітамінозів, різко зменшення в організмі кальцію, заліза, мікроелементів. І як результат - діти частіше хворіють на анемію, зменшився опір різним простудним захворюванням, а це від того що дітей почали харчувати консервами для харчування дітей. А ще й загальний страх за майбутнє, стреси, які спричиняють у дорослих інфаркти, інсульти.
Дослідження свідчать, що існують речовини які зв'язують і виводять радіонукліди з організму, не дають їм засвоюватись. Це насамперед пектини які є в яблуках, овочах, фруктах. Особливо вони необхідні дітям. їх треба їсти, набагато більше ніж раніше. А весняної і літньої пори не слід пропускати жодного свіжого овоча чи фруктів. Щоб очистити організм, треба більше їсти продуктів багатих на калій. Добова норма його для дорослої людини 2-3г. міститься він у петрушці, картоплі, бобових, абрикосах, винограді. Калій вважають хімічним антагоністом цезію - 137. дуже корисні також морква, буряк.
Отже їсти потрібно все? Знаємо від науковців що стронцій взагалі не виводиться з організму.
Звичайно, то був би ідеальний варіант, якби ми мали чисті продукти. Але сама природа створила відповідний баланс. Наприклад, кальцій перешкоджає нагромадженню стронцію бо виникає хімічна конкуренція кальцію із стронцієм за вільні фосфорні угрупування тканині. Встановлено, що вміст стронцію - 90 в кістках зворотно-пропорційний вмісту кальцію в раціонах. Отже треба їсти яйця, твердий сир, молочні продукти, бобові, хліб, крупи, продукти, продукти моря (не лише рибу, а й креветки, морську капусту). Велике значення в харчуванні має також введення в добовий раціон таких біоелементів як йод, мідь, кобальт. А вони є в бобових, печінці, яйцях, продуктах моря. Необхідно харчуватися якомога різноманітніше. Краще відмовитися від тістечка і дати дитині яблуко, корисніше з'їсти ІООгр.. печінки, сирник чи вінегрет, чим їсти ковбасу.
А ось про капусту хочеться казати окремо. Зніміть з неї 3-4 листки і з морквою і яблуком зробіть салат. Заправте будь-якою олією - вона підвищує опірність організму радіоактивному впливу. Інфекційним захворюванням, канцерогенним факторам. Дуже корисні такі сорти капусти як кольрабі, брокколі, брюссельська. Ще раз хочеться наголосити: всі зернові, овочі, фрукти, містять такі важливі вуглеводи як пектин і клітковину. Саме вони попереджують токсичну дію чужорідних організмів речовини - важких металів, радіонуклідів - зв'язуючи їх і виводячи.


ЩО ПОТРІБНО  В  ДОБОВОМУ РАЦІОНІ ДИТИНИ.
Овочів - 300- 400гр.
Фруктів - 150 - 500гр.
Соків з м'ятою -100- 250гр.
Молока і кисло - молочних продуктів -500гр.
Сиру                 - 40-50гр.
Твердого -10- 15гр.
М'ясних виробів - 100 -200гр.
Риби - 40-50гр. Олії-10- 25гр.
Круп - ЗО- бОгр.
Яйця - 1шт.
Хліба білого і чорного - 90- 350гр.
Свіже сало - 15- 25гр.
Сало багате на біологічну активну арахідонову кислоту.
Зважте й на таке: коли варите бульйон, за перші 10хв. 50- 60 відсотків радіоактивних речовин з м'яса переходить у відвар. Тому рекомендується використовувати другий бульйон: м'ясо заливають холодною водою, варять 10хв.; зливають і знову заливають холодною чи гарячою водою і доводять до готовності. Так само потрібно робити з кролями, річковою рибою, птицею.
Набагато більше, ніж до аварії забруднене гриби. На першому місці серед них - польські гриби і маслюки, потім лисички, боровики і опеньки. Тому перш ніж готувати їх потрібно двічі прокип'ятити по 10хв., влити воду і лише тоді смажити.
Лісові ягоди теж забруднені. Краще надавати перевагу садовим: малині, суниці, аґрусу. Красна обліпиха, чорноплідна горобина.
Дуже обережно потрібно ставитися щодо харчування які рекомендує преса. Краще користуватися тими порадами, якими рекомендують вчені.
Рекомендації вчених як очищати продукти від радіонуклідів: наприклад м'ясо для приготування бефстроганов чи просто смажене нарізати на шматки і покласти в солоний розчин - на 1 літр води 40гр. 1 чайну ложку оцтової есенції.
Замочувати треба у скляному чи емальованому посуді у співвідношенні об'єму м'яса і розчину 1:2 на 6- 12годин, тричі міняючи цей розчин. Оцтову есенцію можна замінити аскорбіновою кислотою(1гр. на літр води). Вчені запевняють, що білки не втрачаються, а цезій - активний і рухливий документ швидко переходить у розчин. Стронцій утворює з різними кислотами гідроксини, які не розчиняються у воді і випадають у осад. Теж саме вони рекомендують з рибою, тільки розчин повинен бути трохи слабший - ЗОгр. солі, а співвідношення об'єму риби і розчину 1:1.Змінюють тричі.
Картоплю вимочують у солоній воді 34 години. Тоді 40 % радіонуклідів змиваються. А якщо варіння води злити, знову залити й посолити, кількість радіонуклідів зменшиться до 80%.
Під час варіння окріп дійсно переходить половина радіонуклідів. Тому картоплю, а також буряки для борщу і вінегрету попередньо варто варити 5- 10хв.,а вже потім залити свіжою водою.



В даній екологічній ситуації особлива роль відводиться педагогам, майстрам виробничого навчання, які працюють з молоддю. Зокрема, безпосередній зв'язок з темою захисту від радіації мають медпрацівники які готують майбутніх кухарів - кондитерів. Мій 20- річний досвід роботи показує, що навчальними програмами у кухарства не зовсім передбачають всі необхідні щодо пропаганди здорового способу життя і зокрема протирадіаційного харчування.
Найперше завдання кухарів - організувати якісне харчування, яке сприяє здоров'ю людей і довголіття їх.
Програмою підготовки кухарів передбачено 750 годин, з них на перший курс - 357"годин, на другий – 393  години.
Навчальним планом передбачено вивчення - 19 тем. З усіх цих тем 45% навчального матеріалу так чи інакше зв'язаних з протирадіаційним харчуванням.
Оволодіння прийомами і набуття навиків механічної і кулінарної обробки овочів та підготовка їх до виробництва.
В першу чергу при вивченні цієї теми потрібно звернути увагу на методи захисту від потрапляння радіоактивних речовин в організм:
1.Овочі перед кулінарною обробкою двічі - тричі промити під струменем води.
2.Очистити від лушпиння чи шкіри.
3.     Миття         після очистки знову під проточною водою.
4.     Вимочувати          у солоній воді 3-4 години.
5.     Попередне            варіння у воді 5-10 хв., цей відвар злити, а вже потім залити свіжою водою.
6.     Варіння      у підсоленій воді.
Оволодіння прийомами і набуття навиків механічної і кулінарної обробки риби.
Рекомендуються такі методи захисту:
І.Рибу порізати на маленькі шматочки і покласти у солоний розчин. На один літр води ЗОгр. солі ім. чайну ложку оцтової есенції, а співвідношення об'єму риби і розчину 1:1.
Коли варити бульйон з риби, потрібно проварити 10хв., а потім цей відвар злити і лише використовувати другий.
Оволодіння прийомами і набуття навиків механічної і кулінарної обробки м'яса і сільськогосподарської птиці
І.Мясо порізати на шматки і покласти в солоний розчин на 1 літр води 40 грамів солі і чайну ложку оцтової есенції. Замочувати в скляному чи емальованому посуді у співвідношення об'єму м'яса і розчину 1:2 на 6- 12 годин, тричі міняючи це й розчин.
2        На   бульйони потрібно використовувати другий бульйон. М'ясо заливають холодною водою варять 10хв., зливають відвар і заливають холодною водою і доводять до готовності.
3.    Так  само потрібно робити з кролями і птицею.
Тема №7.
Теплова і кулінарна обробка продуктів.
Заходи проти попадання радіоактивних речовин при тепловій обробці продуктів.
1 .Смажити і коптити продукти, що можуть бути радіоактивні забруднені заборонено.
2.Використовувати лише другий бульйон з м'яса.
Тема №8.
Ознайомлення з технологією приготування перших страв.
1.      При використанні овочів для перших страв такі ж як і при вивченні теми№4(оволодіння приймами і набуття навиків механічної кулінарної обробки овочів та підготовка їх до виробництва).
      2.Використання          для приготування перших страв квасолі, гороху, гречаних і вівсяних круп. Ці продукти виводять із крові, м'язів, печінки цезій.
Тема №10.
Приготування соусів.
Для приготування соусів використовуються бульйони.
Як правило їх приготувати щоб як найменше було в них радіаційних речовин ми вже попередньо розглянули в темі №6 (Приготування. Оволодіння прийомами і набуття навиків з механічної і кулінарної обробки м'яса і с/г птиці). Так як приготування соусів використовуються овочі, такі як морква яка містить пектин, яка зв'язує в травному каналі іони металів та радіонуклідів.
Тема №11
Приготування страв і гарнірів з круп добових і макаронних виробів.
Використання бобових, вівсяних круп для харчування людей тепер актуальне, так як у бобових крупах містяться білки, особливо амінокислоти метіонін, цистін/, який зв'язує активні радикали.
Приготування страв і гарнірів з овочів.
Методи захисту від попадання радіоактивних речовин такі ж самі як і при вивчені теми № 4 /оволодіння прийомами і набуття навиків механічної і кулінарної обробки овочів та підготовка їх до виробництва /.
Тема №13
Методи захисту як при вивченні теми №5 /оволодіння прийомами та набуття навиків механічної кулінарної обробки риби/.
Приготування м'ясних гарячих страв.
Для використання з кулінарною метою печінки, нирки, легень. Розріжте їх на шматки, зніміть плівки, видаліть усі канали та протоки, а далі вимочувати вимивати і віджимати, доки перестане виділятися сукровиця .
Приготування страв з яєць і сиру.
Потрібно їсти яйця, твердий сир, молочні продукти вони містять кальцій який перешкоджає нагромадженню стронцію бо виникає хімічна конкуренція кальцій зі стронцієм за вільні фосфорні угрупування в кістковій тканині. Встановлено, що вміст стронцію 90 в кістках зворотно-пропорційний вмісту кальцію в раціонах.
Отже, треба їсти яйця, твердий сир, молочні продукти.
Приготування холодних страв і закусок.
Пектинові речовини які містять в овочах, які використовуються для приготування холодних страв сприяють виведенню з організму радіації, гербіцидів, хімічних добрив, солей важких металів.
Такі овочі як буряк, морква, солодкий перець, гарбуз, баклажани багаті на пектинові речовини. Тому ці овочі потрібно якнайбільше включати в раціон харчування населення. Із жирів найкраще використовувати для заправлення салатів рослинні олії /соняшникову, кукурудзяну, маслинову/, бо вони багаті на ненасичені жирні кислоти, які в організмі не синтезуються. Вітамін Е який міститься в соняшниковій олії і кукурудзяній олії, запобігає накопиченню в організмі концентрованих речовин, котрі спричиняють розвиток пухлин.
Приготування солодких страв і гарячих напоїв.
Захищають від радіації декоративні речовини листового чаю. До складу чорного і зеленого чаю, кави входить фланоїди, які мають антимутагені й антиканцерогенні властивості. Також дуже корисні рівні напої із вмістом у них таких фруктів і ягід :
- винограду, чорноплідної горобини, чорної смородини, шипшини, гроду, суниці, яблук, груш, а також з лікарських трав ті які містять в собі екстрактивні речовини.
3.           Продукти які створюють імунну систему :
молоко, яйця, сир домашній, курятина, бобові, крупи вівсяні, соняшникове насіння, соняшникова олія, кукурудзяна та масляна олія.
3.           Овочі і фрукти, які містять пектині речовини котрі сприяють виведенню з організму радіації, гербіцидів, хімічних добрив, солей важких металів:
буряк столовий, буряк цукровий, морква, редиска, солодкий перець, гарбуз і баклажани, яблука, абрикоси, вишні, смородина і порічки, груші.
3.           В яких продуктах харчування є вітамін Е, що запобігає накопиченню в організмі канцерогенних речовин, котрі спричиняють розвиток пухлин:
кукурудзяна олія, соняшникова олія, обліпиха, зародки зернових, культур, яблука, червоний буряк, часник, соки суниці, червоного буряка, калини.
3.           Продукти і овочі до складу яких входять флавоноїди, які мають антимутагені, антиканцерогенні властивості:
чорний чай, зелений чай, кава, червоне вино, морква, буряк.
3.           Продукти, в яких містяться білки, які знижують онкозахворювання і виводіть із крові, м'язів печінки та нирок цезій:
квасоля, горох, гречка, вівсяні крупи, горіхи, /на 1кг. маси тіла потрібно вживати 0,5-0,6гр. білків/.
3.           Продукти, які стимулюють імунну систему. До них належать білки, особливо амінокислоти:
метіонін, цистін, аскорбінова кислота, полі ненасичені жирні кислоти, тіамін, рибофлавін, каротин, магній, селен, складні не крохмальні вуглеводи, ретинол, токоферол, калій, фосфор, кальцій, йод, вітамін Р.
теми
Назва
теми
Зміст навчальної роботи
Страви, які виводять з організму людини радіонукліди
Зміст виховної роботи
№4
Оволодіння прийомами та набуття навиків механічної і кулінарної обробки овочів.
Овочі перед іарною обробкою двічі - тричі іти, очистити від лушпиння та и. Після очистки промити під менем води і вимочити у ній воді 3-4 год.

Естетика форм нарізування овочів. Міні - бесіда / На кухні будьте нарядними /.
№5
Оволодіння прийомами та набуття навиків механічної і кулінарної обробки риби.
Рибу порізати на гки, промити і
покласти в ний розчин, на літр води ЗО грам солі і у ложку
оцтової есенції, а іідношення об'єму риби і ину і змінюючи тричі.

Психологічний треніор міні - бесіда / Риба завжди пахне рибалкою /.
№6
Оволодіння прийомами та набуття навиків механічної і кулінарної обробки м'яса і с/г птиці.
М'ясо порізати на шматки, промити і покласти в солоний розчин і літр
води 40 грамів солі і чайну ложку оцтової есенції. Замочувати у скляному або емальованому посуді у
спувідношенні 1: 2 на 6 -12 годин.

Котра
інформація « Мистецтво фен- шуй, значення води у справі кухарства».
№ 7
Теплова і кулінарна обробка продуктів.
Перші бульйони і рідину зливати. Використовувати лише другий бульйон. Смажити і коптити продукти, що можуть бути

Бережливе відношення до енергоресурсів, електрики, газу.



радіоактивно




забрудженими




заборонено.


№8
Ознайомлення
Овочі перед
Борщі,
Сприяння

з технологією
шрною обробкою
капусняки,
розвитку й

приготування

розсольники,
інтересу до

перших страв.
двічі - тричі
юшки, кулеші,
національної


іти. Очистити від
кулешики,
української


лушпиння та
холодні супи.
кухні.


и. Миття після




очистки під




менем води,




вимочування у




зленій воді.




Вимочування




а в солоному




розчині. Перші

*


йони і рідину




зливати.




)ристовувати другі




бульйони.


№10
Приготування
Використання
Соуси червоні
Колір, як

соусів.
других бульйонів.
м'ясні. Соуси
ознака смаку,


Для приготування
білі на
колір і


соусів
м'ясному і
засвоєння їжі.


використовується
рибно-



овочі, як їх
бульйоні.



підготувати для
Соуси



використання ми
майонези,



розглянули в
заправи,



попередній темі
маринади.



№4


№11
Приготування
Перевіряння круп
Каші
Поєднання

страв і
і бобових від
Страви з
продуктів, як

гарнірів з круп
домішок.
бобових,
естетичний

бобових і
Промивання під
Страви з
мотив.

макаронних
проточною водою.
макаронних


виробів.
Замочування і повторне промивання. Залити холодною водою, промивати 10 хв. Залити відвар. Залити холодною водою і
виробів.




довести до




готовності.


№12
Приготування
Промивання два -
Страви і
Естетика форм

страв і
три рази.
гарніри
нарізування.

гарнірів з
Видалення
зварених


овочів.
забруднених і
овочів. Страви



пошкоджених
і гарніри з



частин. Очистка
припущених



від лушпиння та
овочів. Страви



шкір. Миття після
і гарніри з



очистки під
тушкованих



струменем води.
овочів.



Вимочування у
Страви з



підсоленій воді 3 -
запечених



4 години.
овочів.



Промивання і




зливання рештого




відвару.


№13
Приготування
Рибу нарізати на
Страви з
Значення

рибних
шматки, промити і
морської риби
вживання

гарячих страв.
покласти в
Страви з
морської риби.


солоний розчин на
вареної риби



1 літр води ЗОгр.
Страви з



солі і чайну ложку
припущеної



оцтової есенції, а
риби



співвідношення
Тушковані



риби і розчину 1 :
рибні страви



1. Змінюючи його
Страви з



тричі.
запеченої риби




і котлетної




маси.




Страви з




нерибних




морепродуктів.

№14
Приготування
Печінку, нирки,
Варенні м'ясні
Вогонь - стихія

м'ясних
легені перед
страви
життя

гарячих страв.
кулінарним
Тушковані
Культура


використанням
м'ясні страви
поведінки при


розріжте на
Запечені мясні
приготуванні


шматки, зніміть
страви
м'ясних


плівку, видаліть
Страви із
гарячих страв.


усі канали та
січеного



протоки, а далі
натурального



вимочувати,
м'яса і



промивати і
котлетної маси



віджимати, доки
Страви із









перестане
субпродуктів



виділятися




сукровиця.


№15
Приготування
Укладання яєць в
Варені яйця
Особиста

страв з яєць і
решітчасту
Запечені яєчні
гівчена кухара,

сиру.
корзину.
страви
як мистецтво


Поміщення в
Холодні страви
праці і іміджу.


першу ванку на 10
з сиру



хвилин. Миття.
Гарячі страви з



Перенесення у
сиру



другу ванку з 0,5




% розчином




кальцинованої




соди і витримують




5 - 10 хв. В третій




ванні здійснюють




дезинфекцію 0,5




процентним




розчином




хлорного вапив




протягом 5




хвилин. У




четвертій




ополіскування




проточною водою




5 хвилин.


№ 16
Приготування
Підготовка овочів
Страви з
Естетичне

холодних
для приготування
овочів, моркви,
оформлення

страв і
салатів така ж як і
буряка. М'ясо і
страв.

закусок.
при вивченні теми
м'ясопродукти.
Клір і апетит,


№ 4. Підготовка
Риба і рибні
як


м'яса для
продукти. Сир
взаємозв'язані


приготування
твердий.
компоненти.


м'ясних холодних
Бутерброди.



страв така ж як і
Салат із свіжих



при вивченні теми
овочів і салати



№5.
- коктейлі.

№17
Приготування
При використанні
Свіжі плоди і
Любов до

солодких
свіжих плодів і
ягоди.
прекрасного,

страв і гарячих
ягід їх потрібно
Перероблені
розвиток естетичних

напоїв.
промити під проточною водою. Деякі з них можна ошпарити кип'ятком. Видалення
плоди і ягоди.
Мариновані
плоди.
Сухофрукти.
Заморожені
плоди.
смаків.
Пппп




перестане
субпродуктів



виділятися




сукровиця.


№15
Приготування
Укладання яєць в
Варені яйця
Особиста

страв з яєць і
решітчасту
Запечені яєчні
гівчена кухара,

сиру.
корзину.
страви
як мистецтво


Поміщення в
Холодні страви
праці і іміджу.


першу ванку на 10
з сиру



хвилин. Миття.
Гарячі страви з



Перенесення у
сиру



другу ванку з 0,5




% розчином




кальцинованої




соди і витримують




5 - 10 хв. В третій




ванні здійснюють




дезинфекцію 0,5




процентним




розчином




хлорного вапив




протягом 5




хвилин. У




четвертій




ополіскування




проточною водою




5 хвилин.


№ 16
Приготування
Підготовка овочів
Страви з
Естетичне

холодних
для приготування
овочів, моркви,
оформлення

страв і
салатів така ж як і
буряка. М'ясо і
страв.

закусок.
при вивченні теми
м'ясопродукти.
Клір і апетит,


№ 4. Підготовка
Риба і рибні
як


м'яса для
продукти. Сир
взаємозв'язані


приготування
твердий.
компоненти.


м'ясних холодних
Бутерброди.



страв така ж як і
Салат із свіжих



при вивченні теми
овочів і салати



№5.
- коктейлі.

№17
Приготування
При використанні
Свіжі плоди і
Любов до

солодких
свіжих плодів і
ягоди.
прекрасного,

страв і гарячих
ягід їх потрібно
Перероблені
розвиток
естетичних
смаків.

напоїв.
промити під проточною водою. Деякі з них можна ошпарити кип'ятком. Видалення
плоди і ягоди.
Мариновані
плоди.
Сухофрукти.
Заморожені
плоди.






Рекомендації доктора Гейла про застережні заходи
в умовах підвищеної радіації


1.
Хороше харчування
2.
Щоденне випорожнення
3.
Відвари насіння льону, чорносливу, кропиви, проносних трав
4.
Часто пити, потіти
5.
Соки з кольоровими пігментами (виноградний, томатний)
6.
Чорноплідна горобина, гранати, ізюм
7.
Вітаміни Р, С, В, сік буряка, моркви, червоне вино (3 ст. ложки

щодня)
8.
Терта редька (вранці натерти ввечері з'їсти і навпаки)
9.
4-5 шт. грецьких горіхів щодня
10.
Хрін, часник
11.
Крупи гречані, вівсяні,
12.
Аскорбінова кислота з глюкозою (тричі на день)
13.
Активоване вугілля (1-2 шт. перед їдою)
14.
Вітамін А не більше 2 тижні *
15.
Хлібний квас
16.
Квадевіт (тричі на день)


З молочних продуктів їсти краще сир, вершки, сметану, масло. Овочі та фрукти чистити до 0,5см, з капусти знімати не менше трьох листків. Цибуля і часник мають підвищену здатність до поглиблення радіоактивних елементів. Краще їсти свинину і птицю. М'ясні бульйони не вживати. М'ясо готувати так: 1-й відвар злити, залити водою і готувати до готовності.
Продукти з анти радіоактивною дією: 1. морква, 2. олія, 3. сир, 4. таблетки кальцію.
Не можна:
І.Кава, холодець, кістки, кістковий жир, вишню абрикосу, сливу. Найбільше забруджена яловичина. Не рекомендується їсти варені яйця, бо в шкарлупі міститься стронцій, який під час варіння переходить у білок.


Перші страви:
         1.Борщі
2.      Капусняки
3.      Розсольники
4.      Юшки
5.      Кулеші
6.      Ккуляшики
7.     Холодні супи
     Гарніри:
8.      Каші
9.      Страви з каш
10. Страви з бобових
11.Страви з макаронних виробів
     Страви з овочів:
12. Страви і гарніри з варених овочів
13. Страви і гарніри з припущених овочів
14. Страви і гарніри з тушкованих овочів
15. Страви з запечиних овочів
     Рибні гарячі страви:
16. Страви з морської риби
17. Страви з вареної риби
18. Страви з припущеної риби
19. Тушковані рибні страви
20. Страви з запеченої риби і котлетної маси
21. Страви з нерибних продуктів
 М'ясні гарячі страви:
22. Варені м'ясні страви
23. Тушковані м'ясні страви
24. Запечені м'ясні страви
25. Страви з січеного натурального м'яса і котлетної маси
26.Страви з субпродуктів.
Соуси:
27. Соуси червоні м'ясні
28. Соуси білі на м'ясному і рибному бульйоні
29. Соуси майонези
30. Заправи
31. Маринади

Страви з яєць і сиру:
32. Варені яйця
33. Запечені яєчні страви
34. Холодні страви з сиру
35.      Гарячі страви з сиру
Холодні страви і закуски:
36. Страви з овочів, моркви, буряка
37. М'ясо і м'ясопродукти (не закінчені)
38. Риба і рибні продукти не закінчені
39. Сир твердий
40. Бутерброди
41. Салати з свіжих і варених овочів
42.        Салати коктейлі
Солодкі страви:
43. Свіжі плоди і ягоди
44. Перероблені плоди і ягоди
45. Мариновані плоди
46. Сухофрукти
47. Заморожені плоди
48. Фруктово-ягідні вироби
49.        Натуральні плоди
Напої:
50. Узвари киселі
51. Муси чай чорний і зелений
52. Кава морси
53  Напої з плодів, ягід, овочів і соків.

Немає коментарів:

Дописати коментар